2024.04.26, Péntek

2016. évi Európai Mobilitási Hét - „Miénk a kötött pálya!”

2016.05.02. 09:42

„MIÉNK A KÖTÖTT PÁLYA!” címmel rajz-, fotó- és csoportos kreatív pályázatot hirdetnek.

Hirdetés

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Földművelésügyi Minisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma Európa legnagyobb közlekedéssel összefüggő környezetvédelmi kampányához csatlakozva „MIÉNK A KÖTÖTT PÁLYA!” címmel rajz-, fotó- és csoportos kreatív pályázatot hirdet. Az idei év témája a kötött pályás közlekedés, sokféle technikával lehet pályázni minden korosztálynak az óvodásoktól a családi alkotásokig. A beadási határidő június 30, a legjobbakat az Európai Mobilitási Hét ideje alatt, szeptemberben értékes díjakkal jutalmazzák.

A pályázat témája:
A mai Magyarország területén az első vasútvonalat Pest és Vác között, 1846. július 15-én nyitották meg. A 170 éves évforduló kapcsán az Európai Mobilitási Hét idei kreatív pályázatának témája a kötött pályás közlekedés. A vasúti közlekedés a többi közlekedési módhoz képest elsősorban ott versenyképes, ahol sok embert vagy nagy mennyiségű árut kell nagy távolságra szállítani, vagy egy nagyváros és agglomerációja között kell a mindennapi áru- vagy személyszállítási feladatokat környezetbarát módon és hatékonyan megoldani.

A kötött pályás közlekedésről talán először a hagyományos vasúti pályán sebesen száguldó Intercity szerelvény, a mélyen dübörgő dízelvontatású tehervonat vagy a nosztalgiajáratként pöfögő gőzös jut eszünkbe. Azonban ettől még szélesebb és színesebb a kép: nagyvárosokban közlekedő közúti villamos, a fővárosi metró és a HÉV is a kötött pályás rendszer része; ugyancsak kötött pályán mozognak a hegyi vasutak, amelyre példa a budavári sikló és a fogaskerekű, emellett a drótkötélpálya is „kötött”, ezen haladnak a libegők és a síparadicsomok felvonói is. Ugyancsak kötöttpályás közlekedési eszköz a 21. század különlegessége, a mágnesen lebegő vasút, ahol a járművek pályán tartását és hajtását a hagyományos kerekek helyett mágnes mező végzi.

A pályázati művek bemutathatják többek között a kedvenc mozdonyokat, járatokat, a nagy pályaudvarokat vagy kis megállóhelyeket, egy szünidei utazás emlékét vagy a mindennapi városi közlekedés tapasztalatait; csilingelhet az alvó villamos, de kötetlenül szárnyalhat a fantázia a jövő kötött pályás járműveiről is.

Nevezési kategóriák:
A. rajz
B. szabadon választott, kreatív alkotás
C. fotó

Egyéni korosztályok:
1. óvodás
2. általános iskola, 1-2. osztályos
3. általános iskola, 3-4. osztályos
4. általános iskola, 5-8. osztályos
5. középiskolás
6. fiatal és felnőtt

Minden nevezési kategóriában külön díjazzuk az alábbi csoportok legjobbjait:
a) óvodás korcsoport
b) iskolás korcsoport
c) fiatal-felnőtt korcsoport
d) családi alkotások

A pályázatra a határon túli alkotók pályaműveit is várjuk.

További feltételek:
Rajz kategóriában egy alkotó kizárólag egyetlen alkotással pályázhat.

Rajzpályázati kategóriának számít a ceruza, zsírkréta, filctoll, grafit, pasztell, festék alapú anyagok használatával készült pályamű. A rajzokat nem szükséges képkerettel ellátni. Javasoljuk, hogy a nevelési–oktatási intézmények a gyermekek rajzpályázatait összegyűjtve küldjék el.

Szabadon választott kreatív alkotás: a felsorolt rajzeszközökön kívüli anyagok, például fa, papír, műanyag, ragasztóanyag stb. felhasználásával, vagy ezek rajzeszközökkel történő kombinációjával készült pályaművek.

Kérjük, hogy a rajzok és a kreatív alkotások esetén a pályázati munka hátuljára ragasztással vagy nem eltávolítható módon helyezzék el az olvashatóan kitöltött pályázati adatlapot. A pályázati adatlap hiánytalan kitöltése, a pályázattal egyidejű megküldése esetén minősül érvényesnek a pályázat leadása. Hiányosan kitöltött adatlap a pályázatból való kizárást vonja maga után.

Kérjük, hogy a pályázat témájának azonosítása érdekében adjanak egyedi címet alkotásuknak, ezt a címet adják meg az adatlapon.

Fotó kategóriában egy pályázó maximum 3 db digitális vagy digitalizált JPG formátumú felvételt küldhet be. A kép mérete nem haladhatja meg a 3 Mb-ot.
Minden felvétel file-neve a pályázó családneve és keresztneve és a kép rövid (egy-két szavas) címe. Kérjük, a küldemény terjedelme ne legyen nagyobb, mint 10 Mb. Nevezni lehet a pályázat témához kapcsolódó valós életképekkel, de megengedett a technikai alkalmazásokkal, digitálisan összevágott fantázia fotóalkotás is.
Az alkotásokat elektronikusan lehet benyújtani a következőben megadott e-mail címre. Kérjük, hogy a pályázati anyag mellé csatoltan küldjék meg a kitöltött pályázati adatlapot.

A pályázatokat az alábbi címekre eljuttatva lehet elküldeni:

Postai úton (rajz és kreatív alkotások):
Nemzeti Fejlesztési Minisztérium
„Európai Mobilitási Hét” pályázat
1440 Budapest, Pf. 1.

Elektronikus úton (fotók):
[email protected] e-mail címre

Pályázati határidő:
A pályázatok postára adási vagy e-mailen történő beküldési határideje: 2016. június 30.
A határidő lejárta után elküldött pályázatokat a zsűri nem tudja figyelembe venni.

Díjazás, jutalmak, eredményhirdetés:
Az alkotásokat szakmai bírálóbizottság véleményezi, amely a megadott kategóriákban megadott korcsoportonként hirdet győzteseket. A legsikeresebb művek alkotóit a minisztériumok és a támogatók által felajánlott díjakkal jutalmazzuk. A fődíjakon túl, a bírálóbizottság döntése alapján további értékes különdíjak, csoportos programlehetőségek találnak gazdára.

Az eredményhirdetésre és a díjátadó ünnepségre az Európai Mobilitási Hét ideje alatt (2016. szeptember 16-22.) kerül sor. A rendezvény pontos időpontjáról, helyszínéről és további részleteiről a díjazott alkotókat és a nevelési–oktatási intézményeket tájékoztatjuk.

A bírálóbizottság fenntartja magának a jogot, hogy a pályaművek értékelésekor, amennyiben egyes korcsoportoknál nem érkezik megfelelő számú pályamű, korosztályokat és kategóriákat összevonjon, vagy más díjazási módokat állapítson meg.

A legjobb alkotásokból a pályázat kiírói kiállítást rendezhetnek. A pályázat beküldésével pályázó vagy kiskorú pályázó esetén annak törvényes képviselője hozzájárul ahhoz, hogy a pályamű nyilvánosság előtt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium internetes felületein, kiadványaiban megjelenjen az alkotó nevének és életkorának feltüntetésével.

A beérkezett alkotásokat nem küldjük vissza. Előzetes egyeztetés után az eredményhirdetést követően 2016. november 30-ig átvehetők a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban (Budapest I. kerület, Fő utca 44-50).

A pályázat koordinátorainak elérhetősége és további információk a www.emh.kormany.huweboldalon megtalálhatóak.

forrás: kecskemét.hu

Galéria

MegyeEurópai Mobilitási Hétmiénk a kötött pálya