2024.03.29, Péntek
2015-ben 50 %-al nőtt Baján a vendégéjszakák száma

2015-ben 50 %-al nőtt Baján a vendégéjszakák száma

2016.02.08. 09:49

Hirdetés

A számos kritika ellenére, ami a bajai városvezetés turisztikai beruházásait érte korábban, mára elmondható, hogy a bajai városvezetésnek lett igaza, hiszen a turisztikai bevételek 50 %-al nőttek a városban. Minderről Fercsák Róbert polgármester tájékoztatta a Bácsmegye.hu szerkesztőségéát a Bácskai Hurka és Kolbászfesztiválon folytatott rövid beszélgetés során. A polgármester kérdésünkre betekintést adott, hogy merre tervezik Baja fejlesztését:

Mi a Bácskai Hurka és Kolbászfesztivál megrendezésének a célja Baja város részéről?

A Bácskai Hurka és Kolbászfesztiválnak az a célja, hogy a korábban Magyarország éléskamrájaként emlegetett bácskai termékeket, gasztronómiai szokásokat megismertesse az idelátogatókkal. Ez a rendezvény sosem fog egyenragú lenni a gyulai vagy békéscsabai kolbászfesztiválokkal, hiszen nem is ez a célja, hanem mint mondtam a hagyományos bácskai ízeket, a bácskai termékeket helyezzük előtérbe és segítsük azokat a vállalkozókat, akik ezen a területen dolgoznak.

Az ismereteink alapján Baja város képviselőtestülete hamarosan napirendre veszi a város 10 éves gazdasági fejlesztési programját. Mit lehet erről tudni?

Hogy a tájékoztatás pontos legyen, nem csupán tíz éves, hanem egy hosszútávú gazdaságfejlesztési tervet készítünk, hiszen minden városnak kell, hogy legyen rövid, közép és hosszútávú gazdasági programja. A program az ellenzékkel egyetértésben az előbb említett hagyományokra és adottságokra épül.

Így a programunkban nagy hangsúlyt helyezünk a turizmusban lévő adottságainkra, Baja és térsége mezővárosi jellegére, arra, hogy kikötőváros vagyunk. Azt gondolom, hogy ezek a tulajdonságaink meghatározzák a jelen a közép és hosszútávú elképzeléseinket is.

Ezeket az elképzeléseinket természetesen az adott ágazat számai is alátámasztják, így például a turizmusban is, ahol 2015-ben 50 %-al emelkedett a vendégéjszakák száma „forintálisan”. Az iparűzési adónk évek óta a tervezettnek megfelelően alakul, sőt szerény mértékben túl is léptük a tervezett bevételek mértékét. Ezért mind a betelepült, mind a helyi vállalkozásoknak az üzleti terve úgy tűnik, hogy teljesült.

Azt gondolom, hogy az elmúlt években lezajló turisztikai beruházások után a jövőben annak az érdekében, hogy további munkahelyteremtő beruházások jelenjenek meg a térségben, az infrastrukturális beruházások felé kell fordulnunk.

Milyen beruházásokra gondol?

Az autópálya jobb elérését, a vasúthálózat és egyéb közlekedési infrastruktúrát fejlesztő beruházásokra. Konkrétan az 51-es útnak és az új Szent-László hídhoz, vagyis a dusnoki körfogalomig tartó szakasznak a fejlesztésére, legalább gyorsforgalmi út formájában. A másik irányban pedig a Gemencen áthaladó Bátaszék irányába a bajai hídon keresztül futó útnak a fejlesztésére.

2015-ben került átadásra a Baja-Szeged útvonal teljes felújítása?

Igen természetesen, hiszen vannak olyan szolgáltatások, amelyek Szegeden érhetőek el. Gondolok itt elsősorban a magasabb szintű egészségügyi szolgáltatásokra, amelyek így a térségben élők számára jóval könnyebben váltak elérhetővé. A megvalósult beruházás általános gazdasági szempontból is egy rendkívül nagy hatással járó fejlesztés volt.

Pár éve a bajai közélet az egész országban beszédtémává vált. Milyennek ítéli a helyi politikai közéletet 2016 elején?

Baja város képviselőtestülete és a térség parlamenti képviselője Zsigó Róbert teljes összehangban végzi a munkáját. Zsigó Róbert és én mind ketten kettős tagsággal vagyunk tagjai mind a Fidesz, mind pedig a városi KDNP szervezetének. Természetesen a mediterrán jellegű városunkban a lakosság a vérmérsékletéből adódóan nem rejti véka alá úgy a kritikai észrevételeit, mint ahogyan az elismerő szavakat sem. Én, mint polgármester azt mondhatom, hogy a tudásom legjavával minden nap reggeltől estig a város érdekében végzem a munkámat. 

Egy hercegszántói vállalkozás támogatásának köszönhetően az ideén sem feledkeztek meg a Bácskai Hurka és Kolbászfesztivál szervezői a nehezebb sorsú bajai polgárokról, akiknek ezúttal is Zöldiné Éva irányításával a bajai Caritas szervezete ingyenes ételosztást szervezett Baja város segítségével.

Galéria

BajaBácskaiHurkaKolbászfesztivál